Wetenschappelijk onderzoek naar voor- en nadelen laser tattoo verwijdering

By | 19 oktober 2014

Tatoeage verwijderen met Q-switch laserVeel mensen krijgen enkele jaren na het zetten van hun tatoeage spijt en zitten dan helaas met een vrij permanent ongewenste tatoeage. Sinds de komst van de laser tattoo verwijderingstechniek is het permanente in dit verhaal verleden tijd. Onderzoekers laten weten dat laser tatoeage verwijdering helaas niet voor iedereen is weggelegd.

Twee wetenschappelijk studies naar Tatoeage verwijdering

Twee wetenschappelijk studies werden uitgevoerd om de effectiviteit en risico’s van Q-switched lasers in het verwijderen van tatoeages te onderzoeken. Één studie suggereert dat de procedure niet iedereen ten goede komt, terwijl het andere onderzoek een nieuwe laserbehandeling vond die de tijd die nodig is om de tatoeage te verwijderen verkort.

Resultaten Q-Switch Laser

Het verwijderen van een tattoo is niet een eenvoudige en gemakkelijke procedure, zegt Dr Luigi Naldi, auteur van het onderzoek naar de positieve effecten van de laser tatoeage verwijdering. Hij legde uit dat, zelfs na de introductie van Q-switched lasers een paar decennia geleden, waardoor er al duidelijk betere resultaten worden bereikt dan met de traditionele chirurgische excisie, de behandeling niet voor iedereen weggelegd is en dat de resultaten kunnen verschillen tussen de patiënten.

In zijn studie, werden de restultaten van tatoeage verwijdering in meer dan 350 patiënten van 1995 tot 2010 meegenomen. Hij en zijn collega’s vonden dat rokers 70% minder kans hebben op het succesvol verwijderen van hun gehele tatoeages. Ze geloofden dat dit waarschijnlijk het gevolg is van de negatieve impact van tabak op de inflammatoire- en immuunreacties van het lichaam.

Aan de andere kant bleek uit de studie dat een groter interval tussen tatoeage verwijdering sessies, van ten minste 8 weken tussen de behandelingen, kan helpen. Maar ze waarschuwen dat grote tatoeages, met name die behalve zwart en rood ook andere kleuren bevatten, en tatoeages op voeten en benen, moeilijker te verwijderen zijn.