Tatoeage verwijderen met laser

By | 24 september 2014

De meest gebruikte methode om een tatoeage te verwijderen is lasertherapie. De laserstralen warmen de kleurpigmenten van de tatoeage op, waardoor deze breken. De laser moet daarom genoeg kracht hebben om genoeg warmte te veroorzaken. Tevens kan de laser maar een zeer kort moment flitsen, doordat de kleurpigmenten zo klein zijn. Als de pigmenten zijn gebroken worden ze door de omliggende cellen opgenomen en door het lichaam afgebroken en verwijderd. Zwarte inkt wordt het makkelijkste verwijderd omdat het alle golflengtes van de lasers absorbeert. Daarnaast speelt de eigen huidskleur ook een rol. Een donkere huidskleur bevat van nature meer melanine, dit kan de laserstralen blokkeren waardoor het effect minder is.

Er zijn verschillende soorten lasers, waaronder de Discovery PICO laser, de PicoSure™ laser, Quality-switched (QS of Q-switched) lasers, krypton laser, CO2 laser of intense pulsed lightning (IPL).

Tatoeage verwijderen met de Discovery PICO laser

De Discovery PICO laser is op dit moment de meest innovatieve, veiligste en krachtigste laser voor het verwijderen van tatoeages. Met deze laser kunnen tattoos van alle kleuren kunnen verwijderd, ook tatoeages die pas gezet zijn, maar ook bijvoorbeeld permanente make-up. Dit geldt voor alle kleuren, ook voor kleuren die met andere lasers moeilijk te verwijderen zijn. Met deze laser zijn er veel minder behandelingen nodig. Tatoeëerders en huisartsen raden dan ook de Discovery PICO laser aan voor het verwijderen van ongewenste tatoeages.

Tatoeage verwijderen met de PicoSure™ laser

De PicoSure™ laser is een veilige laser voor het verwijderen van tatoeages. De laser levert in een zeer korte tijd pulsen energie aan de huid. Deze energie verbrijzelt de inkt in de huid zodat er hele kleine deeltjes ontstaan, die door het lichaam worden opgeruimd en afgevoerd. Omdat de deeltjes veel kleiner zijn dan bij andere laserbehandelingen, is je lichaam in staat ze sneller af te voeren.

Tatoeage verwijderen met de QS-laser

Tatoeages worden meestal met Quality-switched lasers (QS) verwijderd, deze lasers hebben een hoge intensiteit en kunnen zeer korte pulsen (flitsen) afgeven. Er zijn 3 soorten Q-switched lasers waarvan de golflengtes verschillen, zie tabel 1 voor details. De QS-Nd:YAG wordt aangeraden om te gebruiken voor het verwijderen van tatoeages, omdat het een langere golflengte heeft en daardoor makkelijker de dieper gelegen inktpigmenten kan bereiken en omdat het minder wordt opgenomen door melanine dan andere laserstraling. (Sarnoff 2014)

Resultaat na QS laser tatoeage verwijderen

Effect QS-laser na 1 behandeling

Tatoeage verwijderen met de CO2 Laser

De CO2 laser is een oudere techniek en kan continue stralen of in pulsen. De duur van deze pulsen verschilt erg, van 5 – 10 ns tot wel 40 – 450 ms, en is afhankelijk van het apparaat. Dit type laser wordt niet aangeraden voor het verwijderen van tatoeages.

Tatoeage verwijderen met de krypton Laser

De krypton laser geeft af en toe een korte onderbreking van straling, waardoor er continue laserstraling wordt afgegeven. Dit type laser wordt niet aangeraden voor het verwijderen van tatoeages.

Tatoeage verwijderen met de IPL Laser

IPL maakt, in tegenstelling tot lasers, gebruik van zichtbaar licht en wordt niet aangeraden voor het verwijderen van tatoeages.

 

Type laser   Golflengte Puls duur Kleur tatoeage
Q-switched laser Ruby 694 nm <40 ns Zwart, blauw, groen
Alexandrite 755 nm 50 – 100 ns Zwart, blauw, groen
Nd:YAG 1064 nm <10 ns Zwart, blauw
KTP 532 nm <10 ns Rood, oranje, geel, bruin
Krypton laser 568 nm Continue
CO2 laser 10.600 nm Varierend

 

Persoonlijk behandelplan

De behandelaar maakt een persoonlijk behandelplan gebaseerd op de grootte van de tatoeage, de kleuren die gebruikt zijn en de huidskleur. Het aantal behandelingen varieert van 2 tot wel 10 of meer behandelingen, na iedere behandeling klaart de tatoeage geleidelijk op. In sommige klinieken is het gebruikelijk pijnstilling te gebruiken.

2 thoughts on “Tatoeage verwijderen met laser

 1. patricia

  ik lees hier dat de ipl laser niet geschikt is voor het verwijderen van tattoo’s,echter bij
  een kliniek in amsterdam,gebruiken ze die laser wel,
  wat is het nadeel van die laser?
  of lukt het er gewoon niet mee?

  Reply
  1. Agata

   Een IPL is een beetje achterhaald, omdat het een lichtflits is in plaats van een laserstraal. Een laser zit op de exact juist golflengte voor het doel . Dus voor ontharen is een 808nm Diode laser het beste. Voor het verwijderen van een tattoo is de ND-YAG de beste keuze.

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *