Chirurgische verwijdering van tatoeages

By | 24 september 2014

Het chirurgisch verwijderen van tatoeages is sinds de opkomst van laser behandeling niet meer in trek. Mede doordat het wegsnijden van de tatoeage een ontsierend litteken kan veroorzaken en achterlaten.

Het operatief verwijderen wordt nog wel gedaan bij kleine tatoeages (tot 2 cm). De behandelend chirurg zal een advies geven, afhankelijk van locatie, grootte en vorm van de tatoeage over de te verwachten resultaten.

 

De chirurgische tatoeage verwijdering

Op de behandeltafel zal de huid rondom de tatoeage verdoofd worden, dit gebeurt meestal door middel van de injectie van een verdovende stof (vaak lidocaine-adrenaline) in de huid. Hierbij voel je een paar kleine prikjes, waarna de huid verdoofd is, en je niks meer van het snijden en hechten zult voelen. Daarna wordt er een steriel veld gemaakt met doeken en zal de chirurg de huid tot op de bindweefsellaag verwijderen. Daarna wordt de huid aan elkaar gehecht. De wond zal in ongeveer 6 weken genezen.

 

De nabehandeling

Afhankelijk van het hechtmateriaal dat er gebruikt wordt kan het zo zijn dat u na 5 dagen tot twee weken (afhankelijk van de locatie van de tatoeage) nadat de tatoeage chirurgisch verwijderd is terug moet komen om de hechtingen te laten verwijderen. Als er oplosbare hechtingen gebruikt zijn hoeft dat niet.

U wordt geadviseerd om het litteken enkele maanden uit de zon te houden om lelijke verkleuring te voorkomen. Eventueel kunt u als de wond dicht is en de hechtingen eventueel verwijderd, het litteken met littekencreme of vaseline behandelen. Overleg dit met uw behandelaar.

De risico’s

Iedere operatiewond heeft het risico op een infectie, de wond zal dan rood worden en er kan pus afvloeien. In een dergelijk geval dient u contact op te nemen met een arts.

Indien de wond genezen is kan er een zichtbaar litteken achterblijven. Pas na een jaar weet je definitief hoe het litteken eruit zal blijven zien. Daarna is er eventueel mbv laser nog wat mogelijk bij erg zichtbare lasers.

 

tatoeage chirurgisch verwijderen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *