Wat is een tatoeage

By | 24 september 2014

Tatoeages zijn lichaamsversieringen van inkt in de huid. Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft een tatoeage en 5% van de mensen met een tatoeage laat deze later verwijderen.

De huid

De huid bestaat uit 3 lagen: de epidermis die samen met de hoornlaag de opperhuid vormt, de lederhuid (dermis) en daaronder ligt de bindweefsellaag (subcutis).

huidlagen waar een tatoeage in zit

1: Hoornlaag 2: Epidermis 3: Dermis/Lederhuid 4: Subcutis

 

De lederhuid bestaat uit bindweefsel, talg- en zweetklieren, haarwortels, zenuwen en bloedvaatjes.

Tatoeage inkt

Inkt bestaat uit kleurpigmenten en een bindmiddel. Deze kleurpigmenten worden uit zware metalen gehaald, zoals lood, nikkel, zink of aluminium. Deze pigmenten zijn enkele nanometers (nm) groot en worden gemengd met water, alcohol of andere bindmiddelen.

Het plaatsen van een tatoeage

Bij het plaatsen van een tatoeage prikt de dunne naald meer dan 100 keer per seconde door de opperhuid en laat inkt achter in de lederhuid. Deze inkt veroorzaakt een reactie van het immuunsysteem, aangezien er lichaamsvreemd materiaal (de inkt) is achtergelaten. Door deze reactie wordt de inkt opgeslagen in cellen vlak onder de grens tussen de opperhuid en de lederhuid. In het verloop van enkele tientallen jaren kunnen deze cellen naar beneden zakken, dieper de lederhuid in, waardoor tatoeages minder scherp kunnen worden.

Risico’s van tatoeages

Bij het plaatsen van een tatoeage wordt met een naald in de huid geprikt, waarbij kleine bloedingen ontstaan. Hierdoor is er een risico op infectie met bijvoorbeeld hepatitis of HIV.

Uit onderzoek van de Universiteit van Regensburg in Duitsland is gebleken dat veel tatoeage inkt schadelijke en kankerverwekkende stoffen, zoals fenol en polyaromatische koolwaterstoffen bevatten. In Nederland is het gebruik van deze inkt verboden.

Sommige inktsoorten bevatten metalen, zoals nikkel, chroom of kwik. Deze metalen kunnen een allergische reactie opwekken.

In Nederland moeten alle tatoeageshops een vergunning hebben van de GGD. Deze kunnen bij de plaatselijke GGD worden opgevraagd. Indien de shop deze vergunning heeft kan aangenomen dat hier hygiënisch en veilig wordt gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *